Dolle introducerede kollaborativ robot i produktionen: Her er deres råd til andre virksomheder

 

Dolle – en lofttrappeproducent med hovedsæde i Thy – havde i længere tid haft et ønske om at implementere en kollaborativ robot i sin produktion. Virksomheden ser et stort potentiale i teknologien både i forhold til tidsbesparelser og arbejdsmiljøet. 

– Jeg ser store muligheder i kollaborative robotter, fordi robotter, der skal løse alle opgaver i en proces, bliver typisk dyre – i hvert fald hvis det skal være en fleksibel proces. Så jeg tror, der er nogle muligheder i at sige, at vi lader robotten løse 80 procent af opgaven, og så står der nogle medarbejdere ved siden af og løser de sidste 20 procent, fortæller Steen Laier, der er produktionschef hos Dolle.

– Vi vil få en tidsbesparelse, men vi vil også få en forbedring i arbejdsmiljøet. Der er nogle af de her processer, som hvis man står med dem dag ud og dag ind, så er de belastende for arme og skuldre, tilføjer Steen Laier.

Den første robot er en læringsrobot
Ambitionen med implementeringen var ikke, at robotten skulle have en hurtig tilbagebetalingstid, men at undersøge hvor det gav mening at anvende robotten.

– Vi har tænkt, at den første robot, vi indførte, skulle være en læringsrobot. Vi har ikke sagt, at robotten skulle have en tilbagebetalingstid på et, to eller tre år, selv om det selvfølgelig har været med i vores betragtninger. Driveren har været at få en robot ind i huset for at se på, hvordan vi kunne arbejde med den, og hvor den kunne skabe inspiration, siger Steen Laier.

– Det er faktisk ret spændende at se nu, hvor vi har fået den ind, at medarbejdere fra andre områder siger ”kunne vi ikke også bruge den til at håndtere noget i vores proces”.

Dolle fortæller om sine erfaringer om kollaborative robotter

 

Stor mundfuld at programmere robotten fra bunden
For Dolle har det dog været en større opgave at implementere den kollaborative robot, end virksomheden først havde antaget.

– Det er ikke nødvendigvis gået lynhurtigt med indførslen af den kollaborative robot. Vi har fået opbygget nogle programmer fra leverandøren, men vi har bevidst fravalgt ikke at bygge det hele op, sådan at vi internt kunne lære at bygge programmerne op. Og det har været en større mundfuld, end vi havde forventet at lære at programmere den, siger han.

Robotten fungerer endnu ikke som en kollaborativ robot, men nærmere som en håndteringsrobot, der kan flyttes rundt til forskellige områder i produktionen, fortæller Steen Laier.

Derfor er planen fremadrettet at anvende kurser til at klæde medarbejderne på til at anvende robotten på andre områder.

– Vi har efterfølgende besluttet, at vi skal have nogle kurser i, hvordan programmerne til den kollaborative robot skal laves, sådan at vi kan få bygget noget mere viden på. Og det vil også være fremgangsmåden, hvis den skal bruges til andre områder, hvor man ikke har kompetencerne.

Spring ud i det med de rigtige resurser
Da Steen Laier bliver bedt om at give et godt råd til andre virksomheder, der vil eksperimentere med kollaborative robotter, lægger han særligt vægt på, at man investerer de nødvendige resurser.

– Når man går i gang med en kollaborativ robot, skal man ikke være bange for det. Men man skal forvente, at det kræver nogle resurser, og at det ikke er en plug-and-play-løsning.

– Det kræver, at man har en idé om, hvor man vil bruge robotten. Man skal selvfølgelig også have arbejdet processen igennem for at se, om det overhovedet kan lade sig gøre, og om det er lønsomt at gøre det, afslutter han.

Dolle fortæller om sine erfaringer om kollaborative robotter

Kender du til andre gode cases, så kontakt projektleder Peter Lemcke Frederiksen på plf@teknologisk.dk  eller +45 72 20 20 74.

Cobots øger produktiviteten hos Danfoss – men rummer også udfordringer

 

Hvordan kommer du bedst i gang med kollaborative robotter? Tænk dem ind fra starten og kast dig ud i det, lyder rådet fra Peter Lund Andersen, der er Senior Manufacturing Specialist hos Danfoss Drives i Gråsten. 

Kollaborative robotter – eller cobots – skal tænkes ind fra starten af. Det er i hvert fald en af de erfaringer, virksomheden Danfoss Drives har gjort sig, efter at den har implementeret kollaborative robotter i sin produktion.

Robotterne håndterer emner og flytter dem fra A til B, og dispenserer pasta på nogle af vores produkter, siger Peter Lund Andersen fra Danfoss Drives om de kollaborative robotters opgaver i produktionen.

Peter Lund Andersen fra Danfoss Drives

Robotten øger produktiviteten

En af de medarbejdere hos Danfoss Drives, der arbejder side om side med cobots er Christian Bork, som er montageoperatør.

Han fortæller, at de samarbejdende robotter har gjort det muligt for medarbejderne at producere mere.

– Jeg synes, det gør det hele meget nemmere. Vi får mere fra hånden, og vi producerer også mere, siger han.

– I starten var det meget trial and error, hvor vi skulle have fat i en tekniker, eller dem der var oplært i robotten, som viste os, hvordan vi nulstillede den og kom videre. Men det var meget ligetil, og når man først har fået det lært, så kunne vi alle sammen gøre det, tilføjer han.

-

Sikkerhed har været den største udfordring

En af udfordringerne ved at introducere de kollaborative robotter i produktionen hos Danfoss Drives har været sikkerhedsaspektet.

– Den største udfordring er, hvordan vi skal håndtere sikkerhed. F.eks. hvor går grænsen for, hvad vi kan acceptere af kollisionsfarer med operatører: Hvor hurtigt må robotten køre? Hvor skarpe må kanterne være på værktøjer f.eks.? Hele den her risikovurdering, der skal foretages for at godkende en kollaborativ robot, siger Peter Lund Andersen.

Han peger på, at de kollaborative robotter skal tænkes ind fra start, når der etableres et nyt produktionsområde.

– Når vi ser på fremtiden for kollaborative robotter, så tror jeg, vi skal tænke dem ind fra starten. Når vi går ind i et eksisterende område, som vi har i dag, så er det ret svært at få dem implementeret i og med, at den her balance mellem operatøren og maskinen skal være der, siger han.

Cobot hos Danfoss Drives

Kast dig ud i det

Peter Lund Andersens bedste råd til andre virksomheder, der skal implementere kollaborative robotter er simpelt: Kast dig ud i det.

– Find ud af, hvor komplekst det er, eller hvor nemt det er, og så tag den derfra. Find en god case, hvor det giver mening at implementere en kollaborativ robot, og så kast dig ud det, lyder rådet.

Lær fra andre – bliv en del af Cobot Knowledge Lab

Ovenstående interview er udført i regi af projektet Cobot Knowledge Lab. Projektet tilbyder netværk, værktøjer og uddannelse målrettet danske virksomheders behov. Vil du vide mere om dine muligheder, så kontakt projektleder Peter Lemcke Frederiksen.