En cobot er oplagt at bruge til slibe- og poleringsopgaverne i en produktion. Fordelene er både at finde i kvaliteten af opgaven, men også i forhold til arbejdsmiljø. Her kan du blive lidt klogere på, hvordan du vælger det rigtige værktøj, og gør din cobot klar til slibe- og poleringsopgaver.
Slibning, polering, skruning og påføring af lim.
Det er kun nogle af de processer, som cobots kan hjælpe din virksomhed med. Men hvordan kommer du i gang, og gør din cobot klar til disse opgaver – og ikke mindst, hvordan vælger du det rigtige værktøj?
Det kan seniorkonsulent Karsten Thornø Ahrentsen fra Teknologisk Institut hjælpe dig med.
Herunder kigger vi nærmere på cobots, der skal slibe eller polere et emne.
Hvordan vælger du værktøjet?
Når du skal bruge en cobot til at slibe eller polere, er det faktisk en af de lettere processer at komme i gang med. Der findes nemlig allerede mange producenter og dermed typer værktøjer ude på markedet, som er forberedt til robotter.
Når der er tale om en cobot til opgaven, bruger man især excenterslibere, da disse ikke er farlige for mennesker, og man dermed bevarer den kollaborative egenskab, som cobotten har.
Værktøjet kombineres typisk med en kraftsensor og nogle gange en indbygget eftergivenhed, så værktøjet selv tilpasser sig overfladen, som det skal behandle.
Hvorfor bruge en cobot?
En cobot er oplagt at bruge til slibe- og poleringsopgaver – specielt hvis der er tale om overflader, der inden behandlingen er nogenlunde ensartet.
Cobotten kan være med til at gøre det færdige produkt mere ensartet, undgå ensidigt, gentagende arbejde hos medarbejdere og forbedre holdbarheden på slibepapiret, da proceshastigheder og -tryk kontrolleres af en robot og ikke den enkelte medarbejder.
En udfordring ved den automatiserede slibe- og poleringsproces kan dog være, at robotten ikke kan lave en individuel vurdering og afgørelse på samme måde, som en medarbejder kan.