Kamstrup om cobots: “Vi ville gøre én ting anderledes”

Kamstrup indførte sin første kollaborative robot i 2011. I dag er deres cobot-flåde vokset til fire mobile robotter og fem robot arme, der stilfærdigt hæver produktiviteten i elmålerproduktionen i Stilling ved Skanderborg.

Hele bevæggrunden for, at Kamstrup begyndte at indføre kollaborative robotter, bundede i at ville sikre et ensartet kvalitetsniveau og den rigtige produktionsomkostning.

Den verdensførende producent af energi- og vandmålere ser herudover også cobot-gevinster i muligheden for at implementere hurtigt, spare plads i produktionen og være fri for store, dyre sikkerhedsafskærmninger.

Selvom gevinstlisten er lang, når man taler om kollaborative robotter med Global Head of Manufacturing Concepts Flemming Møller Hansen fra Kamstrup, så er der alligevel én ting, han havde gjort anderledes, hvis han skulle starte forfra.

– Det bedste råd, jeg kan give, hvis man skal til at starte op fra ingenting med kollaborative robotløsninger – eller robotløsninger i det hele taget – handler om at få afprøvet sine produkter, sit mix, sit produktionsflow i nogle små, lukkede test-setup, siger han og fortsætter.

– Vi har i hvert fald været meget optimistiske omkring, hvor hurtigt man kan få en stabil løsning ud af den her teknologi. Hvis vi skulle gøre det om igen, så ville vi bruge mere tid på at lave afklarende forprojekter, der skulle kunne vise os, hvad begrænsningerne er, inden vi ruller ud i fuld skala, siger Flemming Møller Hansen.

Opkvalificér medarbejdere i samme takt som implementering af robotter
1.000.000. Så mange elmålere producerer Kamstrup lige nu om året. Deres kapacitet er fem gange større, og det er ikke mindst takket være robot- og automationsteknologi. Men en effektiv udnyttelse af avanceret produktionsteknologi kommer ikke af sig selv.

Derfor peger Flemming Møller Hansen også på, at man ikke bør undervurdere behovet for uddannelse af sig selv og sine medarbejdere.

– Det er ikke en sund forretning at indføre en robot – kollaborativ eller ej – uden at have uddannelse af medarbejdere med i tanken, fordi man får ikke den fulde effekt af robotten, hvis ikke man kan sikre den rette oppetid efterfølgende, siger han.

Kom videre eller i gang med kollaborative robotter

Ønsker du at vide mere om muligheden for afklaring gennem pilotprojekter eller automationsuddannelsesforløb, der kan udruste din virksomhed til implementering af robotter? Så kontakt faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.

Ovenstående interview er udført i regi af projektet Cobot Knowledge Lab, som er finansieret af Industriens Fond. Projektet understøtter den danske fremstillingsindustri og ønsker, at Danmark skal være et foregangsland i forhold til at udnytte de mange konkurrencemæssige fordele, der er ved cobots. Vil du vide mere om dine muligheder for deltagelse i projektet? Så kontakt projektleder Peter Lemcke Frederiksen fra Teknologisk Institut.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Gå ikke glip af spændende nyheder fra os. Vil du også gerne være opdateret på de nyeste cases i forhold til Cobot Knowledge Lab?

Synes du andre fortjener at se dette opslag?

Vil du dykke ned i vores cobot-håndbog?

01